10 рецептів вишуканих страв з курячого філе

Куряче філе — це корисний та універсальний продукт, який високо цінується за свої дієтичні властивості. М’ясо курячих грудок легке, нежирне, містить мало холестерину та легко засвоюється організмом. З філе курки можна приготувати безліч чудових страв. Такі частування підійдуть і для святкової вечері, і для звичайного обіду. Я зібрала для вас 10 рецептів вишуканих страв із курячих грудок. Сподіваюсь, що вони припадуть вам до смаку.

1. Курячі грудки, запечені з томатами та сиром

Курячі грудки, запечені з томатами та сиром

Неодмінно почастуйте свою сім’ю стравою, у складі якої є біле м’ясо курки, помідори та сир. Поєднання цих продуктів не залишить нікого байдужим.

Склад:

  • 6 великих курячих грудок
  • сіль і перець за смаком
  • паприка
  • 1 ч. л. солі чилі
  • 1 зубчик часнику
  • 3 гілочки базиліку
  • 8 великих томатів
  • 200 г бринзи
  • 50 г тертого голландського сиру
  • 450 г вершків
  • 1 ст. води
  • 2 ст. л. загусника для соусів
  • 1 ст. л. топленого масла

Приготування:

  1. Промийте курячі грудки та висушіть.
  2. Натріть їх сіллю, перцем, паприкою та сіллю чилі.
  3. Потім обсмажте м’ясо на пательні разом із дрібно нарізаним часником. 6 помідорів наріжте кружальцями, а 2 помідори пошаткуйте дрібними кубиками.
  4. Змішайте збиті вершки та загусник та додайте в нарізані кубиками помідори.
  5. Полийте цим соусом обсмажені курячі грудки.
  6. На кожну з них викладіть по 4 скибочки помідора. Посипте їх сиром та базиліком.
  7. Випікайте приблизно 30 хвилин при температурі 160° С.
  8. Як гарнір я рекомендую рис та салат.

2. Курячі грудки, фаршировані сиром та шинкою

Курячі грудки, фаршировані сиром та шинкою

Чи могла я колись подумати, що м’ясо можна фарширувати м’ясом? Але коли я спробувала курячі грудки, фаршировані шинкою, то зауважила, що це чудове поєднання! Приготування цієї страви не забере у вас багато часу, а ваші гості будуть у захваті від такого делікатесу.

Склад:

  • 2 курячих грудки
  • 250 мл білого вина
  • 250 мл овочевого бульйону
  • 100 г сиру фета
  • 3 ст. л. коричневого тростинного цукру

Приготування:

  1. Змішайте біле вино та овочевий бульйон у каструлі. Поки рідина дійде до кипіння, підготуйте м’ясо.
  2. Зробіть надріз уздовж курячої грудки та заповніть сиром.
  3. Потім оберніть філе 3 скибками (в залежності від розміру грудок) шинки так, щоб шматочки не розпалися.
  4. Далі обсмажте з кожної сторони та покладіть до каструлі на 10-15 хвилин.
  5. Варіть грудки на повільному вогні.
  6. Нагрійте глибоке деко в духовці до 70° C. Викладіть у нього філе.
  7. Вино та бульйон закип’ятіть знову та додайте тростинний цукор, щоб зробити соус.
  8. Подавайте цю страву разом з овочами.

3. Запечене куряче філе з персиком та голландським соусом

Запечене куряче філе з персиком та голландським соусом

Вся принадність курячих грудок полягає у тому, що вони ідеально поєднуються як з овочами, так і з фруктами. Ви любите персики? Я їх обожнюю. А тому запечене куряче філе з персиками, то моя улюблена страва. Ці соковиті фрукти роблять м’ясо настільки ніжним, що хочеться готувати це частування чи не кожного дня.

Склад:

  • 2 курячих грудки
  • 1 банка консервованих персиків
  • 1 паковання голландського соусу
  • 0,5 ст. вершків або молока
  • спеції

Приготування:

  1. Курячі грудки можна порізати або залишити цілими. Натріть їх спеціями. Потім обсмажуйте на пательні зо 3 хвилини.
  2. Далі покладіть м’ясо в деко, а зверху покладіть персики. Розбавте голландський соус вершками або молоком.
  3. Залийте цією сумішшю персики і м’ясо. Випікайте грудки при температурі 180° C градусів, приблизно 25 хвилин.
  4. В якості гарніру чудово підходить рис, овочевий салат і спаржа.

4. Куряче філе по-середземноморськи

Куряче філе по-середземноморськи

Якщо ви хочете приготувати щось особливе, то куряче філе по-середземноморськи — це ідеальний варіант. Вже сама назва цієї страви навіює прекрасні спогади про відпустку, а від її вигляду просто слинки течуть. До того ж, така смакота готується дуже просто і швидко.

Склад: (1 порція)

  • 1 ч. л. оливкової олії
  • 1 куряча грудка
  • 40 г моцарели
  • 80 г нарізаного цукіні
  • 1 нарізаний томат
  • чорний перець за смаком
  • базилік
  • орегано

Приготування:

  1. Зробіть кілька надрізів уздовж курячої грудки.
  2. Наріжте моцарелу на скибочки та заповніть нею розрізи в м’ясі.
  3. Візьміть форму для запікання та покладіть туди цукіні та помідори.
  4. Змастіть їх оливковою олією та додайте орегано і базилік.
  5. Викладіть на овочі філе і щільно загорніть у фольгу. Випікайте 30 хвилин при температурі 200° C у попередньо розігрітій духовці.
  6. Подавайте курочку з локшиною або рисом.

5. Куряче філе по-італійськи

Куряче філе по-італійськи

Італійську кухню люблять у всьому світі. Якщо ви також є її прихильником, то спробуйте приготувати куряче філе у білому вині з італійськими травами. Біле вино додасть страві тонкий і неповторний смак. Ви та ваші гості будуть у захваті від такого частування.

Склад:

  • 4 курячих грудки
  • 1 ч. л. шавлії
  • 4 скибочки шинки
  • 2 помідори
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 8 ст. л. білого вина
  • 150 г сметани
  • сіль та перець за смаком
  • розмарин
  • чебрець

Приготування:

  1. Промийте філе під холодною проточною водою, висушіть і натріть перцем та шавлією.
  2. Кожну грудку оберніть у скибочку шинки та приколіть зубочистками.
  3. Далі обсмажте м’ясо з обох боків на повільному вогні. Потім вийміть з пательні та залиште в теплі.
  4. Змішайте вино і сметану до однорідної маси, а потім трохи проваріть.
  5. Нашаткуйте помідори та зелень і додайте в соус.
  6. Видаліть зубочистки з курячих грудок і також покладіть їх в соус. Варіть приблизно 2 хвилини.
  7. Приправте все це сіллю і перцем.
  8. У якості гарніру можна використовувати макарони всіх видів.

6. Курячі грудки в беконі

Курячі грудки в беконі

Ніжне куряче м’ясо в хрусткому беконі — це казкове поєднання смаків. Обов’язково почастуйте свою сім’ю цією стравою.

Склад:

  • 4 курячих грудки
  • 1 ст. борошна
  • жир для смаження
  • 4 скибочки сирого бекону
  • 2 нарізаних цибулини
  • сіль, перець за смаком

Приготування:

  1. Нагрійте жир у сковороді.
  2. Курячі грудки обваляйте в борошні та підсмажте з обох сторін, приправивши сіллю і перцем.
  3. Потім загорніть їх в бекон та знову відправте до пательні.
  4. Додайте цибулю та смажте поки бекон не стане хрустким.
  5. Подавайте з картоплею, макаронами або салатом.

7. Куряче філе з овочами та рисом

Куряче філе з овочами та рисом

Куряче філе, овочі та рис створюють чудовий тандем. Крім того, готується така страва легко та швидко. Спробуйте та переконаєтесь у цьому самі.

Склад:

  • 500 г курячих грудок
  • 1 цибулина
  • 600 мл курячого бульйону
  • 2 морквини
  • 150 г відвареного рису
  • 150 г горошку
  • 1 стакан сметани
  • 1 ст. л. борошна
  • 3 ст. л. олії
  • сіль і перець за смаком

Приготування:

  1. Розріжте філе на невеликі шматочки.
  2. Цибулю нашаткуйте кубиками, а моркву невеликими кільцями.
  3. Підсмажте цибулю з нарізаними курячими грудками. Додайте рис і моркву і тушкуйте 2 хвилини.
  4. Потім посипте борошном, ретельно перемішайте і додайте бульйон. Перемішайте все ще раз, щоб борошно не взялося грудкою.
  5. Додайте зелений горошок та сметану і перемішайте. Доведіть до кипіння і варіть із закритою кришкою приблизно 20-25 хвилин.
  6. Час від часу помішуйте.
  7. Приправте сіллю та перцем і пригощайтесь.

8. Запечена куряча грудка з шинкою та зеленою цибулею.

Запечена куряча грудка з шинкою та зеленою цибулею

Як ви вже помітили, куряче філе чудово поєднується з шинкою і беконом. Тому пропоную вашій увазі ще один рецепт курочки з шинкою.

Склад:

  • 400 г курячого філе
  • 200 г сметани
  • 100 г шинки, нарізаної кубиками
  • 1 червоний болгарський перець
  • 1 пучок зеленої цибулі
  • 0,5 пучка петрушки
  • сіль та перець за смаком
  • вершкове масло для змащування форми

Приготування:

  1. Змастіть форму вершковим маслом. Промийте курячі грудки, висушіть, наріжте тонкими скибочками та покладіть у форму. Приправте сіллю і перцем.
  2. Видаліть насіння з перцю, промийте і дрібно наріжте.
  3. Нашаткуйте цибулю тонкими кільцями та подрібніть петрушку.
  4. Змішайте нарізану кубиками шинку і сметану з іншими компонентами та залийте сумішшю курку.
  5. Випікайте в духовці 35 хвилин при температурі 180° C. Як гарнір можна використовувати картоплю-фрі та салат.
  6. Макаронні вироби та рис я б не рекомендувала, тому що сметанний соус недостатньо для них підходить.

9. Куряче філе у глазуруванні

Куряче філе у глазуруванні

Дуже оригінальна страва. Вона буде прекрасним частуванням для особливої вечері.

Склад:

  • 4 курячих грудки
  • 1 ст. л. оливкової олії
  • 1 ст. л. вершкового масла
  • 70 мл курячого бульйону
  • 5 ст. л. меду
  • 3 ч. л. розмарину
  • 1 перець чилі
  • 4 зубчики часнику
  • сіль за смаком

Приготування:

  1. Змішайте бульйон, розмарин, мед та додайте туди подрібнений часник і чилі.
  2. Тушкуйте всі інгредієнти до утворення в’язкого сиропу.
  3. Курячі грудки обсмажте в оливковій олії і вершковому маслі, додавши солі.
  4. Потім полийте філе сиропом і відправте в духовку на 10-12 хвилин при температурі 180° С.
  5. Подавайте страву гарячою.

10. Курячі грудки по-гавайськи

Курячі грудки по-гавайськи

Хочете втекти від сірих буднів? Тоді приготуйте курячі грудки по-гавайськи. Коли ви спробуєте цю страву, то відчуєте себе на прекрасному острові. Крім того, знайти інгредієнти для цього частування не складно, тому що вони є у будь-якому супермаркеті.

Склад:

  • 300 г курячого філе
  • 1 ст. л. гірчиці середньої гостроти
  • 0,5 ст. л. солодкої гірчиці
  • 2 ст меду
  • 2 ст рослинної олії
  • 50 мл вершків
  • 0,5 банки кілець ананаса
  • 20 мл ананасового соку

Приготування:

  1. Натріть філе сіллю та перцем. Злегка обсмажте його на рослинній олії.
  2. Додайте мед та гірчицю і тушкуйте 2 хвилини.
  3. Полийте все вершками, перемішайте та доведіть до кипіння.
  4. Після цього налийте ананасовий сік і тушкуйте ще 5-7 хвилин.
  5. Подавайте курочку з рисом або локшиною.

Куряча грудка чудово підходить для приготування гарячих страв, салатів, супів, пирогів та закусок. Вона ідеально поєднується з будь-якими видами овочів, грибами, рисом, сиром і навіть фруктами. Її можна тушкувати, запікати, варити, панірувати, смажити, фарширувати. Який із цих рецептів вам сподобався найбільше? А можливо у вас є свої унікальні рецепти з курячим філе? Поділіться ними в коментарях.