Топ-7 продуктів для зміцнення суглобів

Суглоб — це не просто шарнір, на якому рухаються кістки, це — складна система переплетень сухожиль і зв’язок, хрящів та сполучної тканини. Суглоб складається із суглобової сумки — порожнини, заповненої рідиною, усередині якої, власне, і з’єднуються між собою дві кістки. Ця рідина виробляється організмом та з віком вона має властивість ставати більш в’язкою, а то і зовсім вимиватися. А ще на якість і кількість синовіальної рідини безпосередньо впливає харчування!

Топ-7 продуктів для зміцнення суглобів

Так, не дивуйся, виявляється, синовіальна рідина виробляється більш активно, якщо ми отримуємо багату колагеном та іншими корисними речовинами їжу. Тому для профілактики проблем із суглобами необхідно включити в раціон такі продукти.

1. Желатин

Найбільше колагену саме у хрящовій тканині нашого організму.

Про нього можна сказати, що це «майже колаген» у чистому вигляді. Найбільше колагену саме у хрящовій тканині нашого організму — в суглобі це ціла мережа, що робить його міцним і дає можливість рухатися. Цю речовину організм виробляє самостійно. Але іноді, особливо у віці за 40 років його кількість різко зменшується. У цих випадках потрібно включати в раціон багату природним колагеном їжу.

В першу чергу, це желатин. Тільки не купуй різнокольорові фруктові желе з великою кількістю цукру, барвників та ароматизаторів. Краще придбай звичайний желатин і приготуй желе на основі курячого або овочевого бульйону, натуральних фруктових соків або компотів, свіжих фруктів і ягід.

2. Холодець

Також желе, тільки отримане природним шляхом. Можливо, зараз ми скажемо щось не дуже приємне, але спробуй уявити: холодець у ще не застиглому вигляді (фактично, густий наваристий бульйон) за своєю консистенцією нагадує ту саму синовіальну рідину всередині суглобової сумки. І за складом, до речі, теж: у такому бульйоні (а холодець вариться на кістках і хрящах) — багато мукополісахаридів, які, власне і є основним компонентом мастила всередині суглоба.

Читайте также — 12 лучших упражнений для суставов

Однак тут потрібно бути обережною, адже в холодці, крім корисних речовин, є ще багато калорій, тому ласувати ним варто не частіше одного разу на тиждень.

3. Морська риба

Вона — обов’язкова в раціоні будь-якої людини, незалежно від того, чи має вона проблеми з суглобами. А вже якщо такі проблеми існують, навіть на початковій стадії, то це означає що страждають, у першу чергу, хрящі.

У морській рибі (особливо в морському окуні, трісці та кете) міститься велика кількість сірки, яка бере участь у синтезі того ж колагену, а ще — протеогліканів — особливих молекул, що входять до складу хрящової тканини й забезпечують її запасом рідини, захищаючи від крихкості й висихання.

4. Рослинна олія

Купуючи натуральну рослинну олію обирай нерафіновану, бажано холодного віджиму. В ідеалі підійде лляна — в ній багато корисних жирних кислот Омега-3. Можна взяти також і оливкову або звичайну соняшникову, але хорошої якості. Просто додай ложку олії у свіжі салати — і твої суглоби будуть забезпечені захистом від запалень (а больові відчуття нерідко свідчать саме про це) і необхідним ресурсом для відновлення і регенерації тканин.

5. Червоне м’ясо, печінка, курячі яйця

Надлишок фосфору може викликати остеопороз.

У цих продуктах — багато заліза, а саме залізо може відрегулювати кількість фосфору в організмі й не дати його кількості збільшуватися. Річ у тім, що попри користь фосфору, його надлишок може викликати остеопороз.

Ми говоримо саме про синтетичні фосфати, яких багато в готових продуктах (газована вода, соки з пакетів, розпушувачі для тіста, ковбасні вироби, плавлений сир і т.п.). Тому їж печінку, червоне м’ясо та курячі яйця, щоб фосфору засвоювалося рівно стільки, скільки потрібно нашому організму.

6. Морська капуста

Читайте также — Почему витамины из продуктов лучше витаминов из аптеки

Натуральний, органічний фосфор необхідний організму, а суглобам особливо. Достатня його кількість є в морській капусті. У ній же є ще і йод — він захищає від сторонніх вірусів і бактерій (а в цьому мають потребу всі тканини організму, і суглоби також). А ще селен — він синтезується із сіркою і допомагає утворювати будівельний матеріал для хрящів і зв’язок, активізувати вироблення згаданих у 3 пункті протеогліканів.

7. Молочні продукти

Звичайно ж, нашим кісткам і суглобам надзвичайно необхідний кальцій. Найбільше його міститься у молочних продуктах, особливо у твердому сирі, згущеному молоці та вершках. У свіжому молоці, кефірі або йогурті кальцію трохи менше, але при щоденному вживанні хоча б одного виду молочної продукції ти забезпечиш тіло нормою кальцію і зможеш запобігти ламкості кісток, крихкості зв’язок, а також травм та захворювань.

Ортопеди спільно з дієтологами радять уникати продуктів із фосфатами, про які ми згадали вище (плавлені та глазуровані сирки, морозиво, ковбаса і сосиски), великої кількості цукру і солодощів, білого хліба та здоби, маринованих овочів та копченостей. А ось включення корисних продуктів в раціон дозволить тобі надовго забути про візит до лікарів!