7 рецептів страв із буряка

Буряк, безумовно, смачний і корисний овоч. Крім того, з нього можна приготувати багато різних страв. Я готова поділитися з вами рецептами найсмачніших страв з буряка. Тут представлені як холодні страви, так і гарячі. Зрозуміло, що я не забула і про борщ:), але тут він досить незвичайний. Переконайтеся у всьому самі.

1. Карпаччо з буряка і яблук

Прекрасна італійська страва з досить простих продуктів! Хочете чогось особливого? Тоді починайте готувати!

Складові:

  • 3 відварені буряки
  • 3 солодких яблука
  • 75 г ядер волоських горіхів
  • 1 лимон
  • 1 столова ложка олії волоського горіха
  • перець

Приготування: 

  1. Читайте также — 8 простих страв на вечерю

    Вичавіть лимонний сік.

  2. Почистьте і наріжте буряк на дуже тонкі скибочки. Викладіть їх круглим каскадом на шість порційних тарілок.
  3. Вимийте і ретельно висушіть яблука. Розріжте їх на четвертинки й видаліть насіння. Наріжте їх вздовж тонкими скибочками, збризніть лимонним соком. Поперчіть.
  4. Яблуко викладіть зверху на буряк, теж каскадом.
  5. Полийте горіховою олією. Подрібніть волоські горіхи та посипте ними карпаччо.
  6. Подавайте страву на стіл.

2. Салат із макаронами, буряком та сиром фета

Мені до вподоби чудове поєднання буряка з сиром. А цей салат з макаронами дозволить і вам у цьому переконатися!

Складові:

  • 400 г макаронів (бажано спіральки)
  • 150 г фети
  • 150 г відвареного буряку
  • 50 г кедрових горіхів
  • 50 г тертого сиру пармезан
  • трохи сухариків
  • 4 гілочки базиліка
  • 4 гілочки петрушки
  • 5 столових ложок оливкової олії
  • сіль і перець

Приготування:

  1. Читайте также — 5 легких рецептів пирогів для тих, хто вчиться пекти

    Приготуйте макарони в киплячій підсоленій воді, як зазначено на упаковці.

  2. Злийте воду і перемішайте їх з 1 чайною ложкою оливкової олії, дайте охолонути.
  3. Тим часом, зробіть бурякове песто. У блендері змішайте нарізаний кубиками буряк, оливкова олія, попередньо промите листя базиліка і петрушки, кедрові горіхи, тертий пармезан, сіль і перець до консистенції песто.
  4. Додайте песто в макарони та покладіть ще подрібнену бринзу.
  5. Добре все перемішайте, посоліть, поперчіть, якщо необхідно, прикрасьте петрушкою і подавайте на стіл.

3. Буряковий суп

Якщо хочете, можете назвати цей суп борщем, але в ньому набагато менше складових і готується він усього лише півгодини (це разом із підготовкою продуктів).

Складові: 

  • 400 г сирого буряка
  • 100 г картоплі
  • 1 баночка натурального йогурту
  • 1 столова ложка олії лісового горіха
  • збиті вершки
  • ½ бульйонного кубика

Приготування:

  1. Читайте также — 10 рецептів пісних страв

    Підготуйте овочі: буряк почистьте і наріжте соломкою. Картоплю також слід очистити й нарізати дрібними кубиками. Покладіть в каструлю буряк та картоплю і залийте 2 склянками води.

  2. Розчиніть там же бульйонний кубик. Доведіть до кипіння і варіть протягом 15 хвилин. Зніміть каструлю з вогню, все добре перемішайте, за бажанням зробіть пюре.
  3. Потім додайте в суп йогурт і олію. Приправте сіллю і перцем. Поверніть каструлю з супом на вогонь, підігрійте, але не кип’ятіть. Викладіть страву у порційні тарілки або піали, додайте трохи вершків і подавайте на стіл.

4. Рисовий салат із буряком та тунцем

Цей салат стане у пригоді для тих, хто старанно стежить за фігурою, оскільки він містить малу кількість калорій (196 на 1 порцію). Включення його до раціону харчування сприяє схудненню.

Складові: 

  • 150 г рису
  • 1 відварений буряк
  • 1 банка тунця у власному соку (160 г)
  • 2 червоні цибулини

Для заправки: 

  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту
  • сіль і перець

Приготування:

  1. Читайте также — 8 простих страв для вечора перед телевізором

    Відваріть рис та дайте йому охолонути.

  2. Наріжте буряк кубиками.
  3. Нашаткуйте червону цибулю.
  4. Злийте з тунця сік та розімніть його виделкою.
  5. У мисці змішайте всі інгредієнти салату.
  6. Окремо приготуйте заправку.
  7. Полийте нею салат і добре все перемішайте.
  8. Зберігайте в холодильнику до подачі на стіл.

5. Буряк із сиром

А ось і буряк із сиром! Ця страва може стати чудовою закускою, яка окрім того є корисною для травного тракту.

Складові:

  • 4 відварені буряки
  • 350 г сиру
  • 1 столова ложка рідкого меду
  • 2 столові ложки бальзамічного оцту
  • 3 столові ложки оливкової олії
  • 6 гілочок кервеля
  • сіль і перець

Приготування:

  1. Збийте вінчиком в мисці рідкий мед, оцет, масло, сіль та перець.
  2. Почистьте буряк і наріжте його досить товстими скибочками. Покладіть сир в миску, посоліть, поперчіть і перемішайте.
  3. Тепер в чашку по черзі викладайте скибочку буряка і шар сиру. Загалом, на кожну порцію необхідно по 4 скибочки буряка.
  4. Поставте чашку на 20-30 хвилин в холодильник. Промийте і висушіть гілочки кервеля.
  5. Перед подачею переверніть вміст чашки на тарілку.
  6. Прикрасьте кервелем і полийте соусом.

6. Тартар із копченої риби з буряком

Такого ви напевно ще не куштували! Цей французький рецепт я отримала після посиденьок у подруги, яка після чергової поїздки до Ніцци пригостила мене цією стравою. Це дуже смачне частування. Просто приготуйте та скуштуйте цю смакоту!

Складові:

  • 300 г копченої пікші або тріски
  • 100 г вершкового сиру
  • 2 зубчики часнику
  • цедра половини лимона
  • ½ відвареного буряка
  • перець

Приготування:

  1. Читайте также — 10 рецептів вишуканих страв з курячого філе

    Наріжте кубиками рибу і буряк. Покладіть буряк на дно шести склянок.

  2. Подрібніть часник та ретельно змішайте його із сиром, додайте до суміші лимонну цедру. Викладіть цю масу на буряк (по 1-2 столові ложки на порцію). Поперчіть.
  3. Додайте нарізану кубиками пікшу. Викладайте по черзі рибу та буряк декілька разів. Поставте в холодильник на 3 години.
  4. Подавайте страву охолодженою.

7. Польський борщ

Зрозуміло, що краще нашого борщу нічого немає і бути не може, але чому б для різноманітності не спробувати новий рецепт нашої улюбленої страви?

Складові:

  • 500 г яловичого ошийка
  • 100 г бекону
  • 500 г капусти
  • 500 г буряку
  • 250 г селери
  • 1 велика цибулина
  • 1 цибулина порей (маленька)
  • 1 столова ложка нарізаної петрушки
  • 1 столова ложка винного оцту
  • сметана
  • сіль і перець

Приготування:

  1. Читайте также — 9 рецептов салата из морепродуктов

    Доведіть 1,5 л води до кипіння, додайте сіль та перець. Покладіть у каструлю з водою м’ясо, закип’ятіть і варіть ще 30 хвилин.

  2. Вимийте капусту, розріжте на четвертинки, видаліть серцевину і наріжте листя на смужки.
  3. Почистьте і промийте буряк. Наріжте 3/4 соломкою, решту натріть на тертці й полийте оцтом.
  4. Почистьте селеру та цибулю. Наріжте їх. Подрібніть цибулю.
  5. Після 40 хвилин варіння м’яса, додайте всі овочі, крім буряка з оцтом. Накрийте кришкою і тушкуйте на слабкому вогні 50 хв.
  6. У кінці приготування додайте тертий буряк. Посипте петрушкою.
  7. Подавайте борщ зі сметаною.

Ці прекрасні страви з буряком дійсно варто готувати якомога частіше. Вони урізноманітнять ваше меню, допоможуть нормалізувати травлення та кровообіг і просто наситять вас у будь-який час доби. А які частування ви готуєте з буряка?